WOONOMGEVING

Woongroep Feniks Bergen heeft zijn plek gevonden op Landgoed Merici, een ruim opgezet kloosterterrein van de zusters Ursulinen aan de Nesdijk in Bergen, Noord-Holland. 

In het bestaande moederhuis is in juli 2018 de verbouwing afgerond van de woningen van de zusters tot volwaardige sociale huurwoningen, met twee of drie kamers.

Voor Woongroep Feniks Bergen zijn er bij de oplevering  15 appartementen in de sociale huur beschikbaar binnen de Kloosterhof, plus een ruime gemeenschappelijke ruimte en twee logeerkamers.                                                                                                                                                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder bevinden zich op het landgoed van ongeveer twee hectare nu al zes boswoningen, een tuinwoning en, langs de Nesdijk, 12 koopappartementen. Ook zijn twee gebouwen met samen 33 appartementen voor de vrije huur inmiddels bewoond. Met de bouw van 35 huizen, al dan niet vrijstaand, wordt in de zomer van 2019 begonnen. De woongroep staat echter geheel op zichzelf.

Bergen is niet alleen een kunst- en cultuurminnend dorp met een gezellig centrum, het is ook omringd door natuurschoon.

Vanaf Landgoed Merici  stap je zo het bos of de polder in.

De zee ligt op fietsafstand en het centrum van Bergen is tien minuten lopen. Elk half uur is er een bus naar station Alkmaar, met prima treinverbindingen.

Buurtbus 410 rijdt het hele jaar via Bergen aan Zee naar Egmond aan Zee of richting Schoorl en Camperduin.

IEDER EEN EIGEN APPARTEMENT

Binnen Woongroep Feniks Bergen heeft iedere bewoner zijn eigen appartement met twee of drie kamers. Op de begane grond bevindt zich de gemeenschappelijke ruimte “de Nes”, met keuken en terras, waar we genoeglijk samen kunnen zijn en etentjes, yogalessen, vergaderingen, muziekavonden, lezingen en tentoonstellingen kunnen houden. Buurtbewoners worden er regelmatig uitgenodigd voor een kopje koffie of thee.

Er zijn twee logeerkamers en twee binnentuinen, die door de leden van de woongroep zelf onderhouden worden. Bovendien zijn wij onlangs begonnen om samen met een aantal buurtbewoners de voormalige kruiden- en bloementuin, aangelegd door de zusters Ursulinen, te onderhouden.

PRAKTISCHE GEGEVENS

De appartementen worden toegewezen door Kennemer Wonen, op voordracht van de woongroep. Gegadigden moeten ingeschreven staan bij de SVNK. Bij het toewijzen van het appartement mag je verzamelinkomen niet liggen boven de €42.436, het maximale inkomen voor de sociale huur. Toekomstige inkomenswijziging door bijvoorbeeld pensionering kan besproken worden. De huur ligt tussen de €573 en €592. Huurders met een inkomen tot €22.375 mogen huren tot een huur van €597,30. Alle prijzen gelden voor 2019.

Bij de huur komen nog de kosten voor verwarming en elektriciteit (maar er zijn zonnepanelen) en de servicekosten. Bovendien betalen de leden een verplichte maandelijkse bijdrage voor de huur van de gemeenschappelijke ruimte. Bij vestiging betalen de leden een instroomgeld van €150, paren €225.

Aspirant-leden betalen een jaarlijkse bijdrage van €60. Van hen wordt ook betrokkenheid verwacht in de periode dat zij op de wachtlijst staan.